Gretig lurk ik aan de sigaar die ik net heb opgestoken op het terras van de sigarenwinkel in het centrum van de stad.

Het is mijn manier om te onthaasten.

Ik probeer om wekelijks, meestal op woensdagmorgen, mezelf te trakteren op een sigaartje en een consummatie met of zonder alcohol.

Niet dat het voor schrijvers van maatschappijkritische teksten uitmaakt of ze nu wel of, niet, alcohol in hun koffie gieten.

Kritiek krijgen ze zonder alcohol en koffie ook wel naar hun hoofden geworpen. Verfoeilijk zijn de geesten die het aandurven om maatschappijkritiek te uiten. Ze moeten wel aan de drank zitten. Dat kan niet anders zijn.

Ondertussen lees ik de krant, die door de uitbater aan zijn clientèle wordt aangeboden.

Er is van zowat elke belangrijke ,en minder belangrijke, krant een exemplaar aanwezig.

Een mooi gebaar naar de klanten toe.

Waar vindt men nog een sigarenwinkel die ,gratis, kranten ter inzage aanbiedt?

In Brugge is er maar één sigarenshop overgebleven. Hier hoef je aldus niet ver te zoeken. Of net wel, als je de winkel niet weet te vinden.

Dat er nog kranten kunnen, en mogen, gelezen worden is vandaag een wonder.

Sigaren roken mag bij ‘Jerry’s sigar bar’ niet meer sinds de gastheer, na de zoveelste geldboete (omwille van het overtreden van de rookwetgeving), de deuren van de rookruimte heeft uitgebroken en er prompt een ‘verboden te roken’ bordje aan de muur heeft gehangen.

Je zou je letterlijk hangen als je tegenwoordig een roker bent of, een uitbater van een sigarenwinkel ( die nota bene zelf niet rookt.)

Jerry is een verstandige man met een hart. Een getormenteerde ziel dat wel, maar, hij kan er niets aan doen. Denk ik.

Ik vind hem oprecht en dat vind ik maar goed zo. Voor hem en voor mij. Het is het beste voor ons allebei. Dat denk ik ook. Ik denk heel erg veel moet je weten.

Het moge duidelijk zijn dat oprechtheid duidelijkheid schept.

De reden voor zijn gekrenkte ziel hoef ik bijgevolg niet te weten.

Dat ze er is wordt authentiek tot uiting gebracht.

Het is zeer duidelijk wat je aan Jerry hebt.

Dat is goed voor mij.

Ook voor minder zou een mens zich trouwens willen hangen. Niet zoals een ‘verboden te roken’ bordje dan wel weer.

Zich dood roken mag alleszins niet meer in België.

In de krantenkoppen staat vandaag te lezen dat een jonge (onervaren) professor heeft besloten om het debat rond passief roken nieuw leven in te blazen. De rokers finaal te vermoorden moet men eigenlijk lezen maar men denkt er maar het zijne over.

Wat kan het mij schelen wat men denkt?

Dat er maar weinig wordt nagedacht. Daar hoef ik niet over te denken.

Ik durf te wedden dat het profje een groentje is wat het roken van sigaren betreft. Smakeloosheid is in alle lagen van de bevolking te vinden.

Hij wordt waarschijnlijk ook wel groen als ie een trekje neemt.

Hopelijk schijt hij evenveel in zijn broek van passief roken als ik.

En dan heb ik het alleen nog maar over het horen van het hele opgeneukte debat rond roken en rokers.

Je zou voor minder naar de pot lopen.

Groen worden doe ik al lang niet meer. Denk ik maar ik ben er niet helemaal zeker van. Zekerheid is voor watjes denk ik vervolgens. Het brengt me naadloos terug naar de actualiteit en de realiteit.

De hoofdredactrice van de krant durft het aan om de pietneukende prof in vraag te stellen en oppert dat ,het draagvlak rond het fenomeen roken, de enige reden is waarom het debat in stand wordt gehouden.

Ze is erg objectief in haar bevindingen en het is bijna wonderbaarlijk dat iemand vandaag nog een groentje durft tegen te spreken of, op zijn minst in vraag te stellen voor zijn idiote gedachte dat ‘stoeprokers’ een bedreiging zijn voor de maatschappij.

‘Stoeprokers’ vind ik trouwens een fijne naam. Het refereert aan stoephoeren. Hoeren doen mij aan professioneel denken en vervolgens aan professor.

Zou de geleerde ook wel eens een prostituee bezoeken?

Het zuchtje rook die ‘stoeprokers’ uit hun verroeste en aangetaste longen blazen zou wel eens door een openstaande deur of, een geopend vensterraam van een café, restaurant of andere publieke plaats kunnen binnenwaaien.

Alle passieve rokers zullen waarschijnlijk ter plekke sterven aan de gevolgen van kanker, COPD, cardiale infarcten en waarschijnlijk ook aan de gevolgen van hun conformistisch en ongenuanceerd denkgedrag. Waarom sterven er niet meer mensen aan idiotie? Het draagvlak hiervoor is waarschijnlijk behoorlijk klein om een debat te doen ontstaan.

Rokers zijn echt een schande voor de samenleving.

Ik hijs aan mijn tuitknak en blaas de rook in het aangezicht van een passant. Ik lach vermakelijk, doch ook met leedvermaak, in haar gezicht en laat de blauwe rook haar in een walm hullen van warmte en aromatische geuren van overzeese hollandse tabak.

Rokers zijn echt klootzakken.

Ik ga volledig akkoord met deze stelling.

Ik weet niet of ik een klootzak ben door het roken of, door de passiviteit die zich meesterlijk van deze maatschappij heeft meester gemaakt.

Ik vind het debat over passiviteit veel interessanter en overigens meer van toepassing dan het rookverbod in het overgebleven Lebensraum.

Ik rook nog steeds wat ik wil! Net zoals ik weet wat ik roken wil! Dat ik niet mag denken wat ik wil is al erg genoeg!

Ik weiger passief te zijn bij de vaststelling dat, mijn denken, door conformistische klootzakken, wordt beïnvloed. Ik meen nog steeds wat ik zeg en ik zeg wat ik meen! En wat ik meen is echt. (Def.P. zanger en genie.)

De basis van de Amerikaanse vrijheidsstaat is opgenomen in één of ander amendement dat ooit een mooi nummertje heeft gekregen. Een nummertje dat ik vergeten ben.

Was de vrijheid van meningsuiting niet het eerste amendement? Ik weet het niet, maar het is op zijn minst het laatste waar ik over zal nadenken.

De Osdorp Posse beschrijft heel mooi in één van hun teksten dat het van geen belang is hoe de wereld jou ziet maar jij de wereld ziet.

Def. P. is één van de meest boeiende en inspirerende mensen die ik heb mogen ontdekken. Hij is een rasechte non-conformistische wietrokende en zuipende klootzak met fantastische wijsheid in zich.

Zo zouden er meer van moeten zijn!

Dit even ter zijde.

Waar het werkelijk om draait is, dat er ergere dingen zijn, waar nog steeds geen draagvlak voor bestaat om een debat over te voeren.

Pestgedrag, radicalisering (in gelijk welke overtuiging van geloof of gedachtegang), indoctrinatie, pedofilie, terreur, vluchtelingen, armoede, wildplasserij.

Ik noem maar wat op!

Ik zucht…nogmaals…

Een wolkje rook hult mij in de mist van mijn gedachten en, in mijn door rookverslaving, getormenteerde zieligheid.

“Ach” Wat kan mij passiviteit en wolkjes blauwe rook eigenlijk gestolen worden! Ik wentel me liever terug in mijn eigen zelfbeklag.

Of, eigen en zelfbeklag nu dan wel of, niet, een dubbele negatie of eerder een bekrachtiging is? Daar blijf ik liever passief bij.

Voorlopig loop ik nog even vooruit.

Achteruitlopen is toch niets voor mij.

Ik keer mijn kar en ga naar huis om me lam te roken te zuipen en kritisch mezelf te gaan beklagen.

Ik ben gelukkig.

Dat denk ik toch nog steeds.

Dat hoop ik met mijn hart.

2 gedachten over “Smeulend gevaar

  1. Jeetje als ik aan pruimen denk kom ik behoorlijk zuur. Geef me de poëtische tabak en de opposites dan maar. Rol ik op, steek ik op, rook het op en top steek het niet in mn kop en zet die pruim er toch maar bovenop. Zat er verdorie geen wietje bij die tabak!

  2. Alcohol, speed nog een splif en daarna nokkie / “ouwe ik ben Lowlife” (The Opposites – die ken je dan vast ook wel?)..

    Beter sterven in stijl dan dood in ’t gareel, niet? Ik kijk liever naar doosjes met naakte mannen die verwoest naar hun *** huilen dan dat ik mee ga lopen zemelen. Ik verkies ‘de donkere nacht van de ziel’ en de (zo wit mogelijke) as boven goedkeuring. Principes. Of ik nu gelukkig ben is bijzaak. Hèhè – *steekt d’r ene op*

    Wat zit d’r trouwens in uw sigaar, Poëtische pruimtabak? Jeutje 🙂

Reacties zijn gesloten.