Het schoolfeest

Toen ik deze morgen wakker werd uit een zalige droom begon ik naarstig op te meten. De cijfers logen er niet om ! Ik ben gemiddeld!

Ik noteerde een getal in sierlijke krullen op een velletje A4 , zonder te willen pochen of, zo, begon ik zowaar te glimlachen bij het aanschouwen van het sierlijk geschreven getal op de grafiek die ik zomaar even was begonnen te schetsen.

Ik was gemiddeld! Ik haalde de meetlat uit mijn broekje en legde hem opzij om van dit ongemeen goed nieuws te bekomen. Het lijkt natuurlijk wel een beetje onbelangrijk en ook wel wat belachelijk dat volwassen mannen hun pikken zouden meten. Ik onthoud iedereen natuurlijk hoe mannen dat doen zo, het meten van hun pikken bedoel ik dan.

Neen, het zit als volgt. En dan ziet u onwaarschijnlijk wel in waarom het meten van pikken zowaar aangezichten doet stralen op een doodgewone zaterdag op een doodgewone ogende morgen, zei het niet dat het hard aan het regenen was buiten en de hond het zowat had gehad met de poes van de buren en als een dolle hond stond te krabbelen tegen de ruit van het raam in de woonkamer. Neen u ziet waarschijnlijk direct ook wel in dat ik deze morgen had gedroomd over vroeger. En dat honden krabben dat lijkt me wel erg doodgewoon valt me opeens te binnen.

Ja vroeger was er ooit een schoolfeestje geweest. Zo’n feestje met dansjes en zo bedoel ik dan.

Soms lijken de dingen die ik beleef erg onwaarschijnlijk en je zult je niet verbazen dat het bijna ongelofelijk klinkt dat je je oren ervan bijna niet zou geloven. Ik doomde namelijk dat we de pasjes  inoefenden voor dat dansje dus. U ziet waarschijnlijk wel dat we erg naarstig oefenden voor dat dansje en die passen. Maar wat eigenlijk niet onbelangrijk is, is dat u ook moet weten waar dat oefenen niet gebeurde? Begrijp je? Waarschijnlijk wel niet maar dat is niet zo belangrijk weet je? Want dat oefenen ging door op een heuse bus.

Nou daagt u waarschijnlijk niet meteen wat zo’n bus natuurlijk komt te doen in een droom over pasjes en een schoolfeest? Noch valt u te binnen wat het verband kan zijn met het meten van je weet wel wat mannen zoal meten?

Wel het zit zo dat die bus zo van het type was van dat met het interieur dat zowat op de binnenkant van een jumbojet op een doordeweekse dag lijkt. Hoe het op andere dagen dan ook moge uitzien? Wel dus op zo’n type dus waar oude mensenjaren zitten verzameld op zaterdag en ook soms tijdens de week op hun rondreis doorheen het land om te betogen over waar ze zo ernstig ongenoegen over hadden.

Ja oude dametjes en heertjes hebben pakken ongenoegen te spuien en veroorzaken een hele hoop verkeersellende met hun ritten in bussen. Nu doet dat niet ter zake natuurlijk en je houdt het niet voor mogelijk als ik zeg dat in die droom vanmorgen een bus voorkwam waarop wij dus een dansje inoefenden met een open dak.

Jawel ik zeg u dat dat een bus was met een open dak. Maar eigenlijk is dit overbodige informatie als je weet dat een gemiddelde het midden inhoudt van de som van reeks getallen. En bovendien was ik gemiddeld! En dat is dan weer niet zo onbelangrijk. Ik zie u van de ene verbazing in de andere vallen. En dat is geheel wat me ook te beurt viel deze morgen toen ik begon te glimlachen.

Misschien kan u het voorstellen of, misschien ook niet omdat het nogal ongelofelijk lijkt dat u zich zou verbazen dat ik deze morgen een exemplaar van de weekendkrant had opengevouwen op de katern met internationale berichten. Men had een onderzoek uitgevoerd naar de lengte van wat mannen soms plachten te meten op zaterdagochtenden of, andere ochtenden waar katernen werden opengevouwen door mannen die potentieel hun pikken zouden kunnen gaan meten.

Er werd deze morgen bericht gegeven van een baanbrekend onderzoek naar lengtes over de hele globe. En die lengtes die waren zo verbazend dat je het zou verbazen als ik je ze zou vertellen want het bleek dat ik gemiddeld gelengd ben.

En dan komen we bijna naadloos tot de vaststelling dat dit op microniveau bekeken erg veel zegt over de lengte van de andere mannen in mijn straat. Ja, de straat waar ik een huis heb staan heeft ook mannen wonen naast hun vrouwen. Er zijn negen mannen in mijn straat moet u weten! En dan valt ie natuurlijk!

Ik heb een hekel trouwens aan dingen die vallen komt me net te binnen vallen. Zoals ook het doek over een droom valt als je ziet dat het erg logisch was dat het leek alsof wij nogal asynchroon dansten toen we in mijn droom het dansen instudeerden op een bus zonder dak. De bus reed namelijk langs de andere kant de straat in waar we gewoonlijk oefenden en dan kunt u het zich waarschijnlijk wel voorstellen dat ik me niet kon voorstellen hoe erg belangrijk dat voor ons dansje was en als je wist dat de jongen naast me naakt aan het dansen was.

Begrijp je dat je dan wel tot vier kunt tellen wat de lengte van pikken betreft in de straat waar ik woon. U heeft waarschijnlijk al even voor uzelf uitgerekend dat er van negen pikken slechts vier overblijven als je weet dat er twee mannen zijn die wegens hun jonge leeftijd verwaarloosbaar zijn en ik als gemiddelde mag worden afgetrokken, op wiskundig gebied dan, evenals de foutenmarge van mijn eigen zoon en de erg grote man in onze straat. Toch zeker als je oppert dat ie hoogstwaarschijnlijk niet zo klein is waar u begrijpt dat ik wil zeggen. Z’n pik zou zomaar een enorme lengte kunnen hebben die de variabelen binnen de gemiddeldenberekening erg beïnvloeden dat we ze beter redigeren uit de populatie mannen in mijn straat. En dan kom ik uit op vier als je de man van Afrikaans origine meerekent in de som van die getallen. Want negen min vijf is natuurlijk vier en dat heeft u dan weer erg goed meegerekend.

Je lacht je natuurlijk wel een breuk als je beseft wat erg klein die andere mannen zijn en dat kan een mens zo intens gelukkig maken als je die mannen in de auto ziet stappen waar ze deze morgen instapten. Dat er zo’n kleine pikken in de straat te vinden zijn brengt een brede glimlach op je snoet.

En dat wilde u natuurlijk toch wel even van me horen denk ik als je dit nou hebt gelezen.

Maar als je dit hebt geschreven dan moet je toch wel helemaal een beetje te gek zijn.

2 gedachten over “Het schoolfeest. (verhaal)

  1. Klopt vooral de topsnelheid want hoe sneller hoe kleiner. Lieven Scheire kan dat goed uitleggen. Heeft met de relatieve relativiteitstheorie te maken. Groet.

Reacties zijn gesloten.